where are you going... motorbike...
Door: Sibylle
Blijf op de hoogte en volg Sibylle
26 Juni 2007 | Vietnam, Hanoi
Een andere dag naar de Citadel geweest, groot domein met ook wel mooie dingen.
Ook nog naar de markt geweest en daar vanalles lekkers geproefd ,springrolls,soepje,vis lekker eten zalig, nog een jongen die geld vroeg maar teken deed naar zijn buik dat hij honger had, heb dan betaald voor zijn maaltijd. Toen besloten om niet naar Hanoi te gaan daar het nog 14 uur met de bus in het Noorden is en ik toch terug naar beneden moet... dus dan naar Hoi An, de oude stad is ook Unesco erfgoed. Met allemaal kledingwinkeltjes waar je een pakje op maat kan laten maken wat ik dus gedaan heb ook veel schoenenwinkeltjes, lampen, allez allerlei souvenirs, ook kan je mensen aan het werk zien.. die poppen maken of lampen etc.. en is dus wel toeristisch maar wel de moeite. Ook een ticket gekocht om 5 verschillende sites te bezoeken in die oude stad waaronder ook een huis waar nu al de 6de generatie in woonden en waar ze ook een altaar hadden om de voorouders te eren. Ook een muziekconcertje bijgewoond. Dan ook nog naar het strand geweest zo n 5 km buiten het centrum is een mooi strand en nog niet te toeristisch, rustig. Wat me wel stoort aan Vietnam is dat er constant mensen op ja afkomen om vanalles te verkopen.. en zelfs als je nee zegt blijven ze nog staan, het beste is om te zeggen, not now maybe later... of gewoon no. Ook steeds do you want motorbike of where are you going; als dat eens 1 keer is of 2 maar neen een hele dag. Dan naar Nha Trang aan de kust, wel een mooi strand, wel een heel toeristische stad met overal hotels, ongelooflijk.. wel een drukker strand dan Hoi Ann en er was ook juist een beachfestival, was een tentoonstelling aan het strand van foto s, heel mooie fotos. Voor de rest heb ik daar niet veel gezien buiten het strand en de stad. Dan ben ik naar Dalat vertrokken wat in de centale highlands ligt. In de bus met een meisje van California aan de praat geraakt en zij doet vrijwilligerswerk als sociale werkster in Hanoi. Werkt met aan Heroine verslaafden mensen. Blijkbaar is dat nogal common in Vietnam, veel verslaafden omdat ze hier goedkoop aan drugs geraken. Dalat dan, ik dacht dus naar een rustige plek te gaan omdat er stond in de lonely planet mooie bergen, meren en watervallen. Maar ja meer dan 82 miljoen mensen in Vietnam. Wat een teleurstelling toen ik daar aankwam; de busrit was nochthans veelbelovend, mooi bergen met prachige bomen, ook veel naaldbomen. Wat wel goed is aan Vietnam is het bussysteem, open tour tickets, als je natuurlijk al weet naarwaar je gaat kan je een boekje kopen met alle tickets in en dan krijg je ze goedkoper. Heb ik niet gedaan daar ik nooit exact weet waar ik heen ga. Ook droppen ze je af aan een hotel waar je dan kan kiezen of je daar blijft of niet. Soms was het goed van prijs en soms niet en ben ik naar een ander hotel gegaan. Dalat een drukke stad en ook grote stad met overal hotels, wel een mooi meer... ook niet zo eenvoudig om te voet te bezichtigen, heb wel een poging ondernomen zenne. Je kon ofcourse ook met de easy riders op stap gaan met de motor maar de prijs loopt ook op als je wat wilt zien. Dan uiteindelijk toch maar een daguitstap geboekt met de bus. Naar een klooster geweest waar je met de kabelbaan heen moest, prachtig van uitzicht. Ook naar de lat stam geweest waar de naam Dalat vandaan komt betekent letterlijk stroom van de lat mensen. Dat probeerde de hoofdman of chief ons ook uit te leggen zowel in het Engels als in het Frans maar hij sloeg alles door elkaar want hij was zo zat als een aap. Hij heeft dan nog wat op muziekinstumenten aan het spelen geweest en ons ook de kruiken met rijstwijn laten zien waar hij nog geen klein beetke aan gezeten had. Ook hadden ze hier nog een totempaal en een kerk gemaakt uit platen wel met gekleurde glasramen. Dan ook nog naar het huis van de Koninklijke familie geweest en naar een waterval maar weer heel toeristisch, je kon er met ponys gaan rijden en zo.. dan nog naar de love valley, mijn god wat een kitch, schommeltjes om met twee in te zitten, grote harten allez..een liefdeskitchparadijs.
s middags werden we in de stad aan een restaurant afgezet, de Vietnamese mensen bleven in de bus zitten en gingen ergens anders iets eten. Er waren nog 3 andere mensen en ik samen met Kim een meisje van Korea. Ze zei me dat ze hier niet wilde eten want dat het te duur voor haar was. Dus zijn we samen opgestaan en achter den hoek bij de mensen aan een klein tafelke iets gaan eten voor 10000 dong nog gene euro en het was heel lekker. Had het al wel gehoord van andere backpakkers dat ze in Vietnam voor toeristen altijd een andere prijs klaar hebben. Maar we hebben ons er niet laten door doen. Dan naar Mui Ne een visserstadje dat bekend is voor zijn vissaus. Veel resorts langs de weg maar nog vrij rustig daar, een resort gevonden voor 5 dollar per nacht maar was wel de enigste klant. Het strand was niet wauw maar ben lekker gaan zwemmen in de zee dan de volgende dag met de motorbike naar de vishaven gereden en naar de enorme duinen er kwam al direct een bende kinderen op mij af om te vragen of ik niet naar beneden wou sliden op zo n dunne plaat. Wou dat eerst wel doen maar dan had ik mijn rugzak bij hen moeten laten omdat ik op mijn rug moest gaan liggen om naar beneden te gaan en mijn rugzak ook moeilijk op mijne buik kon leggen dus heb ik het maar niet gedaan maar hen wel wel wat geld gegeven. Dan naar de rode canyon, heel mooi (zie fotos) en het was allemaal zand, hoe lang het er al is kon men mij niet zeggen maar zal toch wel lang zijn, de Canyon ging nog voort voor zo n 25 km en dan nog naar de Po Shanu Cham towers waar je vooral een mooi zicht had. Dan naar Saigon oftewel Ho Ci Minh City waar ik momenteel nog ben. Is een grote drukke stad maar ook wel een stad waar wel iets te zien valt. Alleen moet je wel uitkijken als je de baan oversteekt; zoveel scooters en auto s en ze ontwijken u gewoon als ge oversteekt, stoppen doen ze niet, dus het is toch een beetke grellig. Ook staan er vele voetpaden vol met scooters wat dus wil zeggen da ge het straat op moet om verder te wandelen. Mooie gebouwen kolionaal die de Fransen hier gebouwd hebben, ook een Notre Dame Katheraal heel mooi, ze waren ook aan het zingen toen ik daar was, ook naar het history museum geweest en naar een waterpuppet show wat ook wel mooi was en naar het Fine Arts museum, ze hebben hier ook brede boulevards, veel bomen en parken. Ook wel een aantal Amerikaanse gebouwen en ook mooie pagodas. Alleen is er wel vervuiling en dat ruik je toch wel als hier rondloopt. Ook veel winkels, ook winkelcentrum etc...en veel straatverkopers en do you want motorbike of cyclo (Riksja). Gisteren mijn sandalen laten maken door een schoenmaker op het straat, zijn goed gemaakt, duurde wel even, zat ik daar op mijn blote voetjes. Had veel beziens. Ook zie je nog veel kappers op het straat, gewoon een spiegel en een zeil.
Hier is het meer ieder voor zich en het is vooral business dat primeert. De mensen zijn ook wel vriendelijk hoor en helpen je wel als je iets vraagt.
Morgen vertrek ik naar Chau Doc hoort bij de Mekong Delta,daar blijf ik dan nog maybe 2 dagen en dan ga ik per boot naar Cambodia,Phnom Penh. Tam biet.
26 Juni 2007 - 11:18
Geert:
Hoi Sybille,
Ik zie je verhaal nog precies voor mij : dezelfde indrukken en blijkbaar zijn we ook op veel dezelfde plaatsen geweest...alleen van die verkopers heb ik blijkbaar minder last van gehad. Misschien was ik iets "norser" of kordater om hen af te wimpelen... Verder is het zo dat je heel lekker en typisch kunt eten voor echt geen geld( of dongs).De Mekong vond ik ook zeer mooi, Cambodia is mij qua bevoling minder meegevallen maar misschien valt het jou beter mee. Stuur een beetje mooi weer naar hier want hier is het gene vette...Groetjes en het allerbeste nog. -
26 Juni 2007 - 19:29
Annepan:
Hey Sibillie,
Da's weer een hele trip seg... Ik wou dat ik het voor me kon zien zoals Geert :( maar een landkaart en de foto's geven me toch al een heel klein idee. Leuk dat je altijd bij zo'n internationaal gezelschap terecht komt. Er wordt daar blijkbaar veel afgereisd. Heb je nog geen zin in frietjes en rode kool met worst? Die vietnamese maaltijden zouden er bij mij anders wel ingaan :) Leuk dat je mails me altijd een warm gevoel geven, van 't weer zullen we het hier niet krijgen nu... 16 graden overdag en zwaar bewolkt met heel af en toe een opklaring en regelmatig een fikse bui. Het weer is heel extreem in Europa op 't ogenblik. Overstromingen in Engeland en hittegolf in Griekenland, Hongarije en Roemenië. Geniet dus nog maar van het lekkere weertje en de knappe omgeving ginder! Veel liefs en graag tot het volgende verslagje -
27 Juni 2007 - 10:21
Taz Devil:
hey hey
het lijkt of je maar blijft reizen en reizen. maar heel leuk om te lezen.
nog ff en je bent niet meer te stoppen.
het zijn voor mij wel indrukwekkende verhalen die je schrijft.
denk als ik u terug zie dat het nog erger gaat zijn hihihi
maar dat mag ook na zo een gebeurtenis
met andere woorde ik kijk er al naar uit
in ieder geval dikke knuffel en kusje
gert -
27 Juni 2007 - 18:06
Mieke:
Amaai Sybille, tis een hele boterham om te verteren hoor. Prachtig allemaal en je verhalen zijn zo fantastisch dat je begint af te vragen"waarom werken wij hier nog".Geniet ervan. Ben op zoek naar een ander appartement maar zie me niet vertrekken naar jou vakantieoord. Blijf ons blij maken met je spannende verhalen met zovele andere nationaliteiten.
Groetjes