van Thailand naar Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Sibylle Bruyninckx - WaarBenJij.nu van Thailand naar Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Sibylle Bruyninckx - WaarBenJij.nu

van Thailand naar Laos

Door: Sibylle

Blijf op de hoogte en volg Sibylle

06 Mei 2007 | Laos, Vientiane

van Lapang naar Bangkok vertrokken op zaterdagmorgen met de bus, in de namiddag aangekomen, een taxi genomen maar die viel een 2 tal kilometer verder stil en het zag er niet goed uit. Had direct een andere taxi, heb me dan daar Siam Square laten brengen naar the bed & breakfast en zoals de naam al doet vermoeden was het ontbijt inbegrepen in de prijs. Deze locatie uitgekozen in functie van het dansweekend volgend weekend, ook voor skytrain te nemen. 1 nacht in Bangkok gebleven wat rondgedwaald. Dan s morgens de skytrain genomen naar Ekaimai, dan een bus naar Trat genomen zo n 4 uur met de bus maar het bleken er 5,5 te zijn. Heb nog 1 nachtje in Trat doorgebracht daar de laatste speedboot naar het eiland reeds vertrokken was, de laatste speedboot was om 16.00 uur. Heb de saewthaew driver een goedkope guesthouse laten uitkiezen, moet zeggen het was een goede guesthouse met een mooie tuin en een goede kamer voor 120 baht wat zeker niet duur was. In de bar alias restaurant van de guesthouse een Belg tegengekomen van Antwerpen. Hij begon daar een hele uitleg, was al op pensioen en hij woonde daar al een aantal jaar, hij vertelde me dat hij een huis met meerdere kamers huurde voor 9000 baht voor een half jaar, dat is spotgoedkoop. Als je wil mag je wel gratis bij mij komen logeren hoor, heb kamers genoeg maar dan moet je wel voor mij koken. Jawatte ik kook soms nog niet voor mezelf, laat staan voor ne vreemde vent, ik dacht die zal den Belgische kost missen zekers hm... ik zal wel in de gasthouse blijven, thanx but no thanx. Hij begon dan nog vanalles te ratelen over de thaise vrouwen.. en dat hij er niet van profiteerde etc... en kom je straks niets drinken in de bar...
s avonds nog een ticket voor de speedboot gaan kopen in een andere guesthouse want in de mijne verkochten ze dat niet. Ook een beetke veel verloren gelopen... kwam ineens onderweg tot de ontdekking dat ik de naam van mijne guesthouse niet wist, ook geen straatnaam of zo en de stad was toch groter dan ik dacht...vermits de chauffeur van het buske mij er heen had gebracht en deze guesthouse ook nie in mijn lonely planet stond en het was al donker... maar juist dat ik een beetke in paniek begon te geraken, zag ik daar aan de overkant allemaal mannen in de bar van de guesthouse en wist ik dat ik juist was,kom ik daar binnen en den Belg begint weer te babbelen,kom er bij zitten en begint me voor te stellen aan zijn vrienden... ben daarna doorgegaan, gezegd dat ik nog vanalles te doen had. In de tuin zaten de vrouwen gezellig rustig en ben dan aan de praat geraakt met een vrouw van England, haar man was er ook bij maar voelde zich niet goed, te lang in de zon geweest en lag te rusten op zijn bed. Zij hadden hun huis verkocht in England sinds dat ze op pensioen waren en waren nu aan het reizen, ze hadden ook een mobilhome gekocht. Maar het reizen met de rugzak was voor haar wel wat teveel aan het worden wou maybe toch terug een huis kopen om te genieten van haar kleinkind. s morgens samen met 2 koppels vertrokken met een buske naar de steiger waar de boten lagen. Ik was de enigste die naar een ander eiland ging, de andere koppels gingen naar Ko chang. Vertrokken met de speedboot, deze zat goed vol, allemaal Thaise mensen met kinderen ook, een uurtje varen. Het is trouwens zomervakantie hier tot einde mei.Daar aangekomen stond er al iemand mij op te wachten van de hutten. Het waren gekleurde hutten, in felle kleurtjes vlak aan het strand en een mooie bar. Heel rustig, nog niet te toeristisch en een mooi uitzicht... om weg te dromen. Ik was de enigste gast in de gekleurde hutten. De andere hutten daar zaten wel wat toeristen maar was wel het dubbele van de prijs. Het was very hot, de eerste avond had ik al gezelschap, kakie de kakkerlak zat naast mijn matras en tara de grote spin zat op mijn matras te wachten... ben dit ondertussen al gewoon maar het is toch verschieten zenne.
Op het eiland heb ik eigenlijk niet veel gedaan, wel veel gewandeld langs het strand met de voetjes in het water, ook nen Engelse detective gevonden, ne boek en me daar in verdiept, het was spannend, lekker in de hangmat, op de schommel. Het eiland is ook heel groen, veel fruitbomen, ook door het water naar een eiland gewandeld, naar de visjes gekeken, naar het lokale winkeltje wat drankjes en fruit gaan halen.. gezwommen, het water was wel heel warm. En beetke te warm vond ik, ik dacht afkoeling te vinden.. dan de voorlaatste avond is het serieus beginnen regenen en donderen en bliksemen en waaien dat ik dacht hopelijk kan mijn hut daar tegen maar dat viel goed mee. Het onweer is toch wel feller dan bij ons hoor. De bar aan de gekleurde hutten was gesloten, Ray van Talaybar is maar eerst woensdag teruggekomen van Bangkok en Katie had me verteld over de heerlijke kokosnootshakes daar zodat ik al direct op de Ray afstormde, hem ook de groetjes van Katie heb gedaan en vroeg wanneer de bar open ging.. hij moest eerst de bar nog helemaal opkuisen en zodoende heb ik donderdagavond mijn eerste kokosnootshakes kunnen nuttigen, heb er dan maar ineens 2 gedronken en ze waren indeed heerlijk. Spijtig dat het mijne laatste avond was want anders had ik daar wel meer gehangen. Ook viel het me op dat er veel vuil aanspoelde op het strand waaronder het meeste plastieke flessen van allerlei... cola, water, shampoo.
Ook serieus gebeten geweest door zandluizen of zoiets, amai mijn benen... wat een jeuk, zeg. Hopelijk zijn het geen littekens.
Dan vrijdagmorgen om 8.00 s morgens vertrokken met de speedboot naar Trat. Daar een saewthaew/buske genomen samen met een koppel. Dan een VIP bus naar Bangkok die trouwens vrij goedkoop was. Rond 15.30 in Bangkok aangekomen dan met een taxi naar the Bed en Breakfast. Want om 19.00 moest ik gaan dansen.
Om 18.30 de skytrain genomen naar Siam Square, ik zat aan de halte National Stadium, 1 halte en dan aan de overzijde naar Chit lom. Daar moest ik dan zijn in de Vanesse building, het weekend ging door in het Spanish instituut op de 25ste verdieping, een studio waar dat ze flamenco geven. Dan de wave gedanst tot 22.00 uur was goed, we waren met een 18 tal mensen. Waaronder een 4 tal thaise mensen. Veel mensen die in Bangkok woonden maar van Europa afkomstig waren, veel van England, een meisje van Parijs, een meisje van Brussel, nen Amerikaan, een Australische, nen Ier. Het was een leuk weekendje en een mooi uitzicht op Bangkok. Leuk om nog eens lekker lang te dansen. s morgens nog wat rondgekeken in het shoppingcenter Central dat vlakbij de locatie was en zaterdagavond iets gaan eten met Suzie, een Australische dame die in Bangkok werkt als project manager. Ik wou dan s avonds ook nog naar de nightbazaar (was ook de moeite) en zij woonde daar niet ver vandaan. Ben nog even bij haar thuis geweest, ze woont in een residentie, mooi met op het dak een zwembad. Jawatte. Ze had me gezegd als je wilt mag je morgenavond komen zwemmen maar er is iets tussengekomen, jammer. Maybe alvorens ik terug naar huis vertrek. Zondagavond nog met de groep tapas gegeten en een aantal zijn nog voor een olie massage gegaan, ikke niet, te moe. In augustus is het een volgende workshop waarschijnlijk maar ze zouden wel graag meer Thaise mensen hebben wat logisch is ofcourse. Dan maandag nog in Bangkok gebleven, eerst wou ik dan nog vertrekken maar goed dat ik dat niet gedaan heb. Had de rust wel nodig. Naar de MBK shoppingcenter geweest maar daar was ik rap terug buiten te hectisch, daar heb je dus alles, ook cinemazalen etc..
het is ook grappig in de supermarkt in het shoppingcenter en ook op de andere afdelingen dat ze daar met zoveel mensen werken ongelooflijk, soms staan ze daar met 5 man om blouskes goed te leggen. Dinsdagavond de nachtbus genomen van Bangkok naar Nong Khai, ongelooflijk hoeveel mensen er waren in het busstation, heb ik nog nooit gezien. Op de weg naar het busstation was het ook file en zijn we nog een stuk te voet moeten gaan, heb nog een doos helpen dragen want die man kon dat onmogelijk alleen dragen, veel te groot. Toen ik daar stond te wachten in het busstation kwam er al ne gast aan mijn vragen of ik een vriend had, ikke ja, wat zou hij zeggen moest ik neen zeggen? Op de nachtbus begon er al direct een thaise vrouw met mij te tetteren. Zij ging voor een aantal maanden naar Noorwegen om haar dochter te bezoeken. En wou ook al direct adressen uitwisselen zodoende dat ze ook eens op bezoek naar Belgie kon komen. Komt probably niets van maar was wel leuk. Aangekomen in Nong Khai hier ben ik omdat ik hier de grens over ga naar Laos. Op zoek naar de Mut mee guesthouse van in de lonely planet, komt er ineens nen man op mij af, where are you coming from? Where are you going? Ik zeg hem dat ik op zoek ben naar de mut mee guesthouse. Hij zegt me ik snap niet dat iedereen daarnaar toe wilt, er zitten serieuse spleten in de vloer daar en daar komen de muggen door. Ok dan liever niet ik ben nog niet bekomen van de zandluizen. Ikke met hem naar twee guesthouses, degene die ik heb uitgekozen is 300 baht per nacht maar het is een gloednieuwe kamer met tv, badkamer warm water, balkon en uitzicht op de Mekong rivier. Dan zegt hij tegen mij waar het goed is om te eten en waar het goed is om een pint te gaan pakken, je drinkt toch bier, kom je vanavond eens langs dan stel ik je voor aan mijn vrienden en dan zal ik mijn lady ook meebrengen, ja zegt hij ik ben op pensioen ben 58 en heb een vriendin van 24 jaar, dat is wat je doet als je op pensioen bent, hier lopen er veel zo rond. Hier gaan we weer, je ziet hier precies niets anders. Ben s avonds niet geweest, was blij dat ik eens tv kon kijken, goeie films trouwens in het Engels. In Nong Khai nog naar de markt geweest, een fietske gehuurd en naar Sala Kaewkoo gereden, een 3 tal km van het stadje en is een park met allemaal beelden van verschillende godsdiensten.
Degene die dat in 1978 geloof ik gedaan heeft heeft dit gedaan omdat dat alle godsdiensten met elkaar verwant zijn ,wel mooi in een groene omgeving. Ook nog naar een tempel geweest mooi, waar de monniken in het bos in een huisje wonen. Dan vrijdagmorgen vertrokken met een tuk tuk naar de vriendschapsbrug tussen thailand-Laos was maar een 4 tal km van waar ik logeerde. Dan gaan aanschuiven aan de grenspost om de stempel uit , van Thailand te krijgen en dan met een gratis shuttlebus naar de grenspost van Laos om daar eerst een visum te vragen met 1 pasfoto en 30 dollar, krijg je een visum voor een maand. En dan gaan aanschuiven voor een stempel in mijn paspoort, nog 10 baht inkomtaks of zoiets moeten betalen.
En welkom in Laos, dan een tuk tuk genomen en het was een 20 tal minuten rijden tot in Vientienne, de hoofdstad van Laos. De munteenheid is hier kip 1 euro= +-12000 kip. Dan ingescheckt in een niet te dure guesthouse met een ietwat koloniale stijl met relaxzeteltjes en een dressoir, wel niet super prober maar te doen. In Vientienne een wir war van huizen met indeed toch wel wat koloniale gebouwen. Maar het is geen mooie stad. De tuk tuk drivers hier hebben een hangmat vanachter in hun tuk tuk hangen om in te slapen, ook wel een grappig zicht. Ook brede boulevards met Patuxai wat een replica is van de Arc de Triomphe en is blijkbaar gebouwd in 1969 met geld dat de USA had gegeven om een nieuwe luchthaven te bouwen, is wel mooi ook met een grote fontein. Aan de straten hier zijn ze ook nog volop aan het werken, is wel nodig. Ze hebben hier lekker Frans brood,warm gemaakt op den barbecue en ook heel lekkere vruchtshakes en fruit om te eten. De Franse invloed is hier goed te merken en heb dan ook een bezoekje gebracht aan Lao National History Museum oftewel het Lao Revolutionary Museum, over de French colonial period van 1893-1945 the struggle for independence 1945-54 en de resistance to American Imperialism en 1964-69 provisional government en de 1975 communist victory. Nen hele boterham maar heel intresting. Ook waren er nog kledingstukken te zien van de verscheidende bergvolkeren.
In het museum met Nicolas van Zwitserland aan de praat geraakt. Ik was hem al eens tegengekonen in Nong Khai. Dan een broodje en een sapje gaan nuttigen en Nicolas kwam daar ook binnen, is hij bij mij aan de tafel komen zitten, beetke voort gebabbeld, is een student die aan het doctoreren is. Maar heeft hier al meer rondgereisd en wist dus wel intresting verhalen te vertellen. S avonds samen iets gaan eten, we wilden graag naar een vegetarisch restaurant maar we zijn ergens anders terechtgekomen.. heel lokaal, we hebben hetzelfde genomen als de mensen naast ons, want het is ongelooflijk dat de locale bevolking toch altijd iets anders aan het eten is dan dat wij precies schijnen terug te vinden op den menu. Was heel lekker maar heel spicy. Het Lao bier hier is ook goed. Vandaag heb ik wat rondgewandeld op zoek naar de gouden stupa en ging dezelfde richting uit als een vrouw van Zuid Afrika, Johannesburg. De mensen keken nog meer naar haar dan naar mij, ongelooflijk hoe dat ze haar aan het aanstaren waren en ook vroegen ze of ze fotos van haar mochten trekken. Morgenvroeg hoop ik te vertrekken naar Luang Prabang, 11 uren rijden met de bus.
Ik heb al gehoord dat de wegen hier helemaal niet zo goed zijn veel slechter dan in Thailand. In Luang Prabang moet het heel mooi zijn, vol met koloniale gebouwen, we zullen zien...

• 07 Mei 2007 - 10:37

Eva:

Piep Billieke!

Wauw, wat een verhaal, ik zie het volledig voor mij! Moest wel even rillen als ik me die spin voorstelde...brrrr!!! Die foto's zien er gewoon zalig uit... Wat anders dan mijnen buro hier(boring!). Doe zo voort, kpeis aan u.

Eni-groetjes X

• 12 Mei 2007 - 12:49

Mieke:

Hallo, ben alweer een groot verhaal rijker, Jorien is 4 dagen hier geweest, fijne dagen gehad, ze wil als haar gezondheid het toelaat volgend jaar ook een zestal weken gaan rondtrekken. Ik hoop dat haar droom uit mag komen. De foto met de ondergaande zon staat op mijn screensaver, zo reis ik altijd een klein beetje met je mee. Ik kijk uit naar je volgende reisverhalen. Groetjes.

• 22 Mei 2007 - 06:12

Crazy Taz: